Skip to main content

Unit Farmasi

Unit Farmasi di IPPT menawarkan perkhidmatan berkaitan amalan farmaseutikal yang baik seperti perolehan, penyimpanan, pengedaran ubat-ubatan dan ubat-ubatan pakai buang, teknologi farmaseutikal, dan juga membantu penyelidik, ahli akademik, pelajar, kakitangan dan pesakit.

Objektif

- Perkhidmatan farmaseutikal bertauliah dengan kemudahan mesra penyelidikan.
- Untuk memberikan maklumat terkini tentang ubat baru.
- Secara aktif mempromosikan yang terkini dalam bidang farmaseutikal dan gaya hidup sihat.
- Untuk bekerjasama dan membina rangkaian dalam bidang kesihatan dan perubatan.
- Untuk menyalurkan perkhidmatan kemudahan pembelajaran bertaraf dunia untuk pelajar pasca siswazah


Stor Farmasi Perubatan Klinikal perniagaan teras perolehan, penerimaan, penyimpanan dan pengedaran ubat-ubatan standard dan bahan pakai buang. Unit ini juga menyokong semua aktiviti klinikal, penyelidikan dan pendidikan dalam AMDI


Unit ini bertanggungjawab untuk memastikan setiap preskripsi yang diterima adalah mengikut dos, kekuatan dan tempoh yang betul sebelum mendispens ubat kepada pesakit. Sesi kaunseling mengenai rejimen ubat yang berkaitan, kaedah pentadbiran khusus dan pengendalian peranti ubat juga ditawarkan. Mereka juga menyediakan Perkhidmatan Nilai Tambah untuk pengisian semula ubat oleh ‘Ubat Melalui Pos’. Perkhidmatan mengamalkan jaminan kualiti untuk memastikan pengisian semula dan pelabelan ubat adalah betul. Unit ini juga terlibat dengan pendidikan dan penyelidikan.


Kedai Farmasi Perubatan Klinikal perniagaan teras perolehan, penerimaan, penyimpanan dan pengedaran ubat-ubatan standard dan bahan pakai buang. Unit ini juga menyokong semua aktiviti klinikal, penyelidikan dan pendidikan dalam AMDI


Farmasi Onkologi menyediakan perkhidmatan Penyusunan Semula Ubat Sitotoksik (CDR) yang berlaku di unit aseptik farmasi (bilik bersih yang layak) termasuk penyediaan, penyusunan semula, pentadbiran dan pelupusan ubat-ubatan berbahaya untuk menyediakan sut rejimen kemoterapi yang disesuaikan untuk setiap keperluan pesakit. Unit ini juga menyokong semua aktiviti klinikal, penyelidikan dan pendidikan dalam AMDI.


Unit Farmasi Nuklear menyokong jabatan Perubatan Nuklear dalam pengurusan radiofarmaseutikal. Mereka memainkan peranan utama dalam penyediaan dan pendispensan radiofarmaseutikal untuk digunakan dalam diagnostik dan terapeutik.