Skip to main content

Unit Perubatan Nuklear

Perubatan nuklear bergantung kepada penggunaan bahan radioaktif untuk mendapatkan maklumat visual organ untuk pesakit semua peringkat umur. Perubatan nuklear menonjolkan struktur anatomi, fisiologi dan biokimia organ tertentu. Memandangkan bidang ini berkaitan dengan bahan sinaran, adalah penting untuk mengetahui keselamatan sinaran dan perlindungan pekerja, pesakit dan orang ramai. Pekerja sinaran di unit perubatan nuklear terdiri daripada pakar perubatan nuklear, ahli farmasi nuklear, ahli fizik perubatan nuklear, juruteknologi perubatan nuklear, juru radio, jururawat dan pembantu kesihatan.

Perkhidmatan Ditawarkan

Diagnostik

KAJIAN PENGIMEJIAN TIROID
KAJIAN HATI/LIMPA
KAJIAN TULANG
KAJIAN RENAL
PENGAJIAN GASTROUSTIN PERFUSION MIOCARDIAL PENGIMEJIAN JANGKITAN
PENGAJIAN OTAK
KAJIAN PARATIROID

Terapeutik

Bahan radioaktif diberikan kepada pesakit secara lisan atau melalui suntikan. Contohnya, ablasi radioiodin untuk kanser tiroid.

1.TERAPI UNTUK HIPERTIROIDISME
2.TERAPI KANSER TIROID

Penyelidikan

Menyediakan perkhidmatan penyelidikan dalam bidang perubatan nuklear klinikal, fizik perubatan atau bidang kejuruteraan perubatan.

Pendidikan

Menyediakan modul latihan, pengajaran dan pembelajaran untuk pelajar prasiswazah dan pascasiswazah

FRONTLINERS PERUBATAN NUKLEAR

 

Pakar perubatan nuklear menggunakan bahan radioaktif untuk diagnosis dan terapi. Imej imbasan dianalisis, ditafsir dan laporan yang diluluskan dihantar kepada doktor pasukan utama untuk membantu dalam diagnosis pesakit. Pakar perubatan nuklear juga terlibat dalam penyelidikan dan program pendidikan.

Ahli Farmasi Nuklear menyokong jabatan Perubatan Nuklear dalam pengurusan radiofarmaseutikal. Mereka memainkan peranan utama dalam penyediaan dan pendispensan radiofarmaseutikal untuk digunakan dalam diagnostik dan terapeutik.

Ahli fizik perubatan nuklear juga dipanggil pegawai perlindungan sinaran yang bertanggungjawab menjaga keselamatan pekerja berkenaan pendedahan radioaktif dan aspek berkaitan radioaktif dan juga menjalankan ujian penerimaan dan mengekalkan program kualiti peralatan perubatan nuklear. Ahli fizik perubatan nuklear juga terlibat dalam penyelidikan dan program pendidikan.

Ahli teknologi nuklear dan radiografer memastikan proses pengimejan berjalan lancar dengan kualiti imej yang baik. Mereka juga membantu dalam program penyelidikan dan pendidikan.

Jururawat memainkan peranan penting dalam membantu doktor merawat pesakit. Mereka juga terlibat dalam program penyelidikan dan pendidikan. Jururawat dan pembantu perubatan bertanggungjawab melaksanakan perkhidmatan yang berkualiti kepada pesakit.